Ειδικά καθεστώτα Φ.Π.Α.

Υπάρχουν ομάδες επιτηδευματιών οι οποίες μπορούν να επιλέξουν, εάν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε κάποιο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Δείτε ενδεικτικά τα ακόλουθα ειδικά καθεστώτα:

Α) Ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων (άρθρο 39)
Το καθεστώς αυτό είναι προαιρετικό και σε αυτό εντάσσονται οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες η συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. δημιουργεί επιπλέον διοικητικό βάρος.

Μπορείτε να ενταχθείτε εάν:

είστε νέα επιχείρηση ή
κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποιήσατε παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
Μάθετε ότι:

Η υπέρβαση του ορίου των 10.000 ευρώ εντός του φορολογικού έτους καθιστά υποχρεωτική την μετάταξη σας στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., η οποία συντελείται από την στιγμή της πραγματοποίησης της πράξης, με την οποία έγινε η υπέρβαση του ορίου.

Θυμηθείτε:

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ένταξη σας στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων εδώ.

Στην περίπτωση αυτή:

Δεν έχετε υποχρέωση να υποβάλλετε δηλώσεις Φ.Π.Α..
Δεν έχετε δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών σας.
Στα λογιστικά στοιχεία που εκδίδετε υποχρεούστε να αναγράφετε την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων άρθρο 39 ν.2859/2000».

Β) Ειδικό καθεστώς αγροτών (άρθρο 41)
Μπορείτε να ενταχθείτε στο καθεστώς αυτό εάν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος:

λάβατε επιδότηση κατώτερη των 5.000 ευρώ και
πραγματοποιήσατε πωλήσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής σας και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ.
Τα κριτήρια αυτά λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο.

Στην περίπτωση αυτή:

Δεν επιβαρύνετε με Φ.Π.Α. τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών και δεν έχετε υποχρέωση να υποβάλλετε δηλώσεις Φ.Π.Α..
Δικαιούστε να λάβετε επιστροφή του Φ.Π.Α. που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιήσατε για την άσκηση της αγροτικής σας εκμετάλλευσης με ειδική διαδικασία.
Θυμηθείτε:

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους αγρότες ειδικού καθεστώτος θα βρείτε στον συνοπτικό χρηστικό οδηγό φορολογικών υποχρεώσεων αγροτών, πατώντας εδώ.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may also like these

X